Sabır Duası

Sabırlı olmak için dua olarak okunan sabır duası, Arapçası ve anlamını burada bulacaksınız. Sabır için okunacak dua ve Peygamber Efendimiz'den sabır ile ilgili hadis-i şerifleri buradan öğrenebilirsiniz.
 Sabır Duası
Okunuyor Sabır Duası

Sabır ruhun bir melekesidir, güzel bir huydur. Tahammülü zor ve nefse ağır gelen şeylere katlanmak ancak sabır ile olur. Bir hakkı müdafaa ve muhafaza etmek için gösterilen sebat, sabretmekle mümkündür. Allah’ın emirlerini yerine getirmek, aklın ve dinin hoş görmediği ve nefsin meşrû olmayan istek ve arzularına mukavemet edebilmek, hayatta elde olmadan başa gelen ve insana büyük elem ve keder veren bela ve musîbetlere karşı koyabilmek ve bunların üstesinden gelebilmek için sabırlı olmak ve sabretmeye alışmak lazımdır.

Sabır her faziletin üstünde bir değer taşır. “Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir” (el-Bakara, 2/153, 155). Sabrın sonu selamettir, başarıdır. Sabır acıdır. Fakat sonucu tatlıdır. Hz. Peygamber (s.a.s); “Sabreden başarıya ulaşır’ ; “Sabır başarının anahtarıdır”; “Sabır bir ışıktır”; “Sabır cennet hazinelerinden bir hazinedir”; “Sana sıkıntı veren şeylere karşı sabretmende bir çok hayır vardır” buyurarak sabrın faziletini anlatmıştır.

Hz. Peygamber (s.a.s); “Sabır, acı bir olayın yaptığı sarsıntıya karşı ilk anda gösterilen tahammüldür” (Buhârî, Cenâiz, 32) sözüyle bir felaketle ilk karşılaştığı zamandaki sabrın önemini vurgulamıştır. Peygamber Efendimiz; “Sabır ve tahammül gösteren kimseyi Cenab-ı Hakk sabırlı kılar. Sabırdan daha hayırlı ve geniş bir nimet hiç bir kimseye verilmemiştir” (Tirmizi, Birr, 76). Yine Hz. Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: “Mü’minin işi hayrete şayandır. Zira işinin hepsi onun için hayırlıdır. Bu özellik yalnız mü’mine özgüdür. Zira sevinirse şükreder. Bu ise onun için hayırlıdır. Başına belâ gelirse sabreder. Bu da onun için hayırlıdır” (Riyâzüs-Sâlihin, 1, 54).
(Şamil İslam Ansiklopedisi)

Hak dostu Hâtem-i Esam Hazretleri şöyle buyurmuştur: “Güzel ahlâkın en mühim tecrübe noktası, eziyetlere sabretmek ve külfete tahammüldür. Başkasının kötü huyundan şikâyet etmek, kendi kötü ahlâkının delilidir. Çünkü güzel ahlâk, aynı zamanda eziyetlere katlanmak demektir.” (İhyâ, III, 161)

* * *

Sabır için Bakara Suresi 250. ayet-i kerimesi ile Rab Teala’ya dua edebiliriz:

Rabbenâ efriġ ‘aleynâ sabran veśebbit akdâmenâ vensurnâ ‘ale-l kavmi-l kâfirîn
Meali: Rabbimiz! Bizi sabırla donat, bize sebat ver ve inkârcı topluluğa karşı bize yardım et! (Bakara 2/250)

 

 

 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın